Om att blogga

Loggbok på webben
Bloggen är en dagbok eller loggbok webben. Det är ett av webbens mest intuitiva och lättillgängliga redskap för kunskapsorganisering. Den organiseras enligt datum. Det senaste inlägget hamnar överst i bloggen. I anslutning till inläggen kan man tillåta kommentarer.

Arkivet
Den aktuella diskussionen prioriteras, genom att äldre inlägg arkiveras automatiskt varje månad. Då samlas alla inläggrubriker under en månadsrubrik med en pil till vänster. Pilen öppnar månadens lista över inlägg.

Etiketter skapar ordning
Etiketter länkar till inlägg som berör ett visst ämne direkt från bloggens högerspalt. Så kan inlägg samlas runt en rubrik som är lätt tillgänglig. Det är ett viktigt sätt att strukturera innehållet. Etiketterna kan bytas ut om förståelsen för vad vi vill förmedla utvecklas och behoven att strukturera innehållet ändras. Inlägg utan etiketter tenderar att försvinna i glömskan.

Sökfältet
Ett annat sätt att gräva i arkivet är att använda sökfältet i övre vänstra hörnet. En sökning på ett ord kan ge uppslag till en ny etikett eller speciella inlägg där man strukturera sökorden hierarkiskt efter ämneskategori.


Mina erfarenheter
De flesta inläggen här är just nu hämtade från min egen blogg Dr Kurt där jag lärt mig mediet och börjat prova hur materialet kan struktureras med etiketter. Jag fann att inläggen om pilgrimsvandring bildade ett eget tema som med fördel kan brytas ut ur min personliga blogg.

När jag flyttar över inläggen väljer jag en etikett för varje som faller sig naturlig. Men troligen blir det aktuellt att sätta ett par ytterligare etiketter på inläggen. Etiketterna visas i en meny till vänster och där man kan se hur många inlägg det finns till varje nyckelord. En begränsning i bloggmediet tycks vara att inläggen än så länge sorteras efter datum när de visas.

Bloggmediet är intressant och mångfacetterat, när man börjar fundera över det. Säkert kommer det att förändras mycket, men under några år framåt kan vi nog räkna med att den här formen blir lättare och lättare att använda.

3 kommentarer:

Anonym sa...

bloggen är just nu tillgänglig för alla, men det mesta kan ändras efter behov.

kurt
/ som testar att bidra som anonym användare

Gunilla sa...

Tack för denna lilla introduktion! Etiketterna - hur sätter man dit dom?
Undrar Gunilla

kwn sa...

Härligt att se dig här Gunilla. Klicka på pennan under inlägget så du kommer till redigeringsverktyget, där du kan ändra ti inlägget. Under textfältet till höger finns rutan där etiketter kan läggas till eller skapas.